Gudfadern blev oscarsbelönad och är en gangsterfilm från USA. Filmen hade premiär den 15 mars 1972 och regisserades av Francis Ford Coppola. Två av huvudrollsinnehavarna är inga mindre än Al Pacino och Marlon Brando, den sistnämnde spelar Don Corleone. Filmen handlar om en fiktiv maffiafamilj med italienskt påbrå mellan 1945 och 1955.

Filmen fick massor av lovord både från internationella och amerikanska filmkritiker och rankas faktiskt som en av de bästa filmerna i världen. Den fick tre stycken priser på Oscarsgalan.

Maffiabossen Don Vito Corleone spelad av Marlon Brando gifter bort dottern Connie till Carlo Pizzi. Det är där filmen tar sin start och en efter en får vi möta hela den mäktiga familjen Corleone med rådgivare och även fiender. Regissören Francis Ford Coppola höll faktiskt på att få sparken vid flera tillfällen efter bråk med filmbolaget Paramount som dessutom var väldigt kritiska till Marlon Brando och även Al Pacino i rollbesättningen. Tänk om de visste att Marlon Brando vann en Oscar i filmer för bästa manliga huvudroll. Dessutom fick den Oscar för bästa film och även bästa manus.

Gudfaden är helt klart en film värd att se och fick även uppföljare.