Polisskolan är en serie komedifilmer som gjordes mellan åren 1984 och 1994 och fick stor popularitet. Totalt gjordes sju stycken filmer. Det var en serie kultfilmer med den fick egentligen aldrig någon bra kritik från recensenter även om många gillade serien.

Filmerna bygger på att ge en komisk bild av polisyrket i USA och om att vem som helst kan gå med och bli polis, vilket inbjuder till att en hel uppsättning klumpiga polisaspiranter söker sig till polisskolan och de erfarna poliserna blir galna av förtret.

Polisskolanfilmerna har producerats av Warner Bros och de sex första polisskolanfilmerna kom ut med endast ett år mellan filmerna.

I den första filmen ändrar borgmästaren poliskårens intagningskrav, vilket innebär att varken kön, vikt, längd, styrka eller utbildning längre var en avgörande roll för att kunna bli antagen till polisskolan. Detta resulterar i att som ett exempel Carey Mahoney får chansen att bli polis och även hans kamrater. Mahoney och hans kamrater kommer under filmserien råka ut för en hel del uppdrag och äventyr, där de inte bara löser brott på sina egna gator utan också i Miami och även i Moskva. Här möter de motstånd från banditer och även rivaliserande poliser i kåren.

Det finns några platser som är återkommande i filmerna. Självklart platsen som är mest prestigefylld vilket är polisskolan, men också en annan populär plats är Blue Oyster Bar. Det är en bar som givetvis är fiktiv med där en hel del spratt och lustigheter utspelas. Det är en gaybar med män i läderjackor föreställande bikers, sjömän och andra gayklädda män. Som ett spratt luras vissa karaktärer in i baren helt omedvetna om vad som finns där inne. Väl på plats släpps de inte ut och tvingas att dansa med dem inne i baren. Dansen dansas alltid till ”El Bimbo” som är en tango. Baren finns med i alla de fyra inledande filmerna.

Det planerades länge för att skapa en åttonde film och den skulle ha stor premiär år 2007. En tid in i planeringen lades projektet dock på is på hösten 2006. Det talades dock om att denna åttonde film skulle skapas för att släppas på DVD. Så sent som 2008 i en intervju på radion sades det att filmen var på gång och att de flesta ”gamla” skådisarna var med på tåget. Warner bros arbetade på manus till filmen. Men filmen blev aldrig av.

Det blev dock två stycken TV-serier som var delvis baserade på filmerna. En av dessa var tecknad och flera av rösterna gjordes av skådespelare från filmen. Det blev 64 avsnitt och den andra serien var med riktiga skådespelare men serien gick bara en säsong. Här var bara en originalskådespelare med men serien fylldes med många nya skådespelare.