Fredagen den 13:e finns i hela 12 filmer och är en skräckserie från USA. Filmerna handlar främst om en pojke som drunknade vid ett läger i Crystal Lake vid namn Jason Voorhees på grund av lägerledare som var ovaksamma. Det gör att sjön får en förbannelse över sig och många år senare sker flera massmord som är väldigt brutala. Den första filmen hade premiär år 1980 och var skriven av Victor Miller och regisserad och producerad av Sean Cunnigham.

I den första filmen från år 1980 är det inte Jason som är mördaren utan hans mamma. Hon ger sig på ungdomar som är i full fart med att återinviga Camp Crystal Lakelägret. Eftersom hennes son Jason drunknade i Crystal Lake sjön vill hon absolut inte att lägret öppnas igen eftersom lägerledarna som skötte lägret när Jason dog hade sex istället för att hålla koll på honom.

I den andra filmen visar det sig att han faktiskt lever och dessutom är Jason nu fullvuxen. Nu vill han hämnas på den lägerledare som i första filmen dödade hans mamma och nu vill han inte ha dit några inkräktare så han vaktar lägret till varje pris.

Filmerna Halloween blev en stor succé och Fredagen den 13:e-filmerna kom strax därefter. Paramount Pictures hade fulla rättigheter till Fredagen den 13:e varumärket då de köpt upp hela skräckfranchisen.

Kritikerna var inte så förtjusta i filmserien men den rankas ändå som en av de absolut bästa filmserierna genom tiderna. Filmserien var även väldigt bra på att göra reklam för sig genom varor och serietidningar och andra produkter. Det såldes tatureringar, masker och dräkter. Filmerna hade en mycket känt produkt, Jasons så kallade hockeymask som idag räknas som det mest igenkännbara ansiktet genom tiderna i populärkultur.

2009 kom en nyinspelning av originalfilmen. Den hette Friday the 13th och här ser Jason sin mamma bli mördad när han är barn av en ledare på lägret. Precis som i originalet följer han det hans mamma startade och dödar allt och alla som kommer till eller i närheten av lägret.

Det har även kommit ut filmer där Freddy Kruger slåss mot Jason i Freddy vs Jason. Freddy är rollfiguren från filmserien Terror på Elmstreet. I filmen Jason X är Jason till och med i rymden.