Filmskapare har länge tagit idéer från såväl böcker som sanna historier. Spel är ytterligare något som många regissörer ger sig på, med varierande resultat. Assassin’s Creed, Sonic the Hedgehog och Mortal Kombat är bara några exempel på spelbaserade filmer. På tur att få en filmatisering står nu det populära spelet Minecraft.

Vad är Minecraft?

Spelet Minecraft, som är välkänt både innanför och utanför spelkretsarna, har hela 126 miljoner spelare varje månad. Det som gör spelet så populärt är att det inte finns några regler. 2009 var året då detta bygg- och äventyrsdatorspel släpptes. Utgivaren är Mojang AB, ett svenskt datorspelsföretag ifrån Stockholm som är grundat av Carl Manneh, Markus Persson och Jakob Porsér. År 2014 köptes Mojang AB upp av Microsoft Corporation. Minecraft är ett spel i genrerna sandlådespel, open world, icke-linjärt spel och äventyr. I spelet kan man utforska världen och bygga egna saker med hjälp av kubikmeterstora block, som världen består av. Inom Minecrafts värld finns bland annat även olika föremål och varelser. En av dessa varelser är en så kallad creeper, vars utseende du säkert känner igen även om du inte spelar Minecraft. Figuren är så ikonisk att den ofta får pryda olika Minecraft saker såsom Minecraftryggsäckar och Minecrafttröjor.

Filmen baserad på Minecraft

Att Minecraft nu ska få en egen film är inte så konstigt då namnet i sig gör att folk blir nyfikna och undrar vad en sådan film har att erbjuda. Det var år 2019 som det först meddelades att en live action-Minecraftfilm var i görningen. Filmbolaget som står bakom filmen är Warner Bros. Entertainment Inc som bland annat har gett ut Harry Potter-filmerna, Wonder Woman och Interstellar. Filmen var först tänkt att släppas den 24 maj 2019 men flyttades sedan till den 4 mars 2022. På grund av coronapandemin var filmen tvungen att flyttas igen och det finns nu inget bestämt datum. I början var det bestämt att Shawn Levy, regissören bakom Night At The Museum, Big Fat Liar och Date Night, skulle ta sig an Minecraftfilmen. Dessa planer ändrades dock efter att Levys idéer om filmens handling ej stämde överens med vad Minecraftskaparna tyckte var passande. Levy valde då att lämna regissörsrollen, som sedan gick till Peter Sollett. Sollett har bland annat regisserat filmerna Raising Victor Vargas, Five Feet High And Rising och Nick & Norah’s Infinite Playlist. Bland manusförfattarna ser vi Rob McElhenney, Peter Sollett, Allison Schroeder och Jason Fuchs med flera. Filmens handling är än så länge kortfattad och innefattar en ung tjej som tillsammans med ett gäng äventyrare måste rädda Overworld från en illvillig Ender dragon. Vilka skådespelare som ska ge sig på denna historia är ännu inte bestämt.