Att filma är någonting väldigt många gör emellanåt nu för tiden. Oftast handlar det förstås om små enkla filmer i en tagning som läggs ut på TikTok, Instagram eller Youtube. I det här inlägget tänkte jag dock ta upp några tips för lite mer avancerade filmer, sådana som innehåller fler än en scen eller tagning.

Ha rätt utrustning

Det går att redigera film med gott resultat på de flesta moderna mobiltelefoner och laptops. Det bästa alternativet i min mening är dock en Macbook med iMovie eller Final Cut Pro. Att köpa en Macbook kostar dock en slant, särskilt om du köper den ny. Nu finns det dock gott om möjligheter att köpa begagnade Macbooks till rimliga priser, som dessutom är servade av professionella reparatörer. Om du surfar in till mResell kan du köpa till exempel en begagnad Macbook Pro komplett med minst 12 månaders garanti. Tack vare att de är servade är de i princip i nyskick, med skillnaden att de är betydligt billigare.

Tänk på tempot när du klipper

“Tempo” är väl ett ord de flesta associerar till musik, men det är minst lika viktigt när det handlar om filmredigering. Även i film, om det så handlar om ett kort videoklipp eller något längre, är det nämligen viktigt att du hittar ett naturligt tempo. Exakt vad tempo består av i en film kan vara svårt att sätta fingret på. Det kan bestå i hur du klipper, hur dialogen fördelas temporalt, hur du använder musik och mycket annat.

Fokusera på det som är viktigt

Om du någon gång försökt filma med ambitionen om att det ska hålla något slags konstnärlig nivå har du förmodligen testat många olika saker. Du försöker filma föremål, samtal, händelser och så vidare utifrån olika annorlunda perspektiv med mera. Den typen av experimenterande kan i slutändan leda till riktigt snygga scener. Men det är också lätt att du tappar fokus och förälskar dig i snygga perspektiv på bekostnad av handlingen eller det du vill uttrycka. Mitt tips är: använd inte snygga effekter, vinklar och så vidare på bekostnad av innehållet. Var inte rädd för att använda “saxen” när du redigerar. Klipp dina projekt så de blir tajta och snygga. Behåll bara de experiment som hjälper till att understryka ditt huvudsakliga budskap.