Två glas skålar

Beerfest är en komedi från 2006. I filmen får vi följa ett gäng kompisar som dricker öl vid den hemliga tävlingen Beerfest som hålls årligen. Det börjar med de amerikanska bröderna Jan och Todd Wolfhouse farfars begravningen i Tyskland. De upptäcker att familjetraditionen kräver att de reser till München under Oktoberfest för att sprida hans aska på Theresienwiese. I München så startar bröderna ett slagsmål som river ett helt Oktoberfest-tält. De i tältet deltar i Beerfest, en underjordisk turnering där man tävlar i att dricka öl. Denna drivs av Baron Wolfgang von Wolfhausen där de upptäcker att von Wolfhausens är släktingar till Wolfhouses.

Det tyska laget avslöjar att Johann var en pojke som stal receptet till “the greatest beer in all ze world” för årtionden sedan och rymde iväg med sin prostituerade mamma. De svor att hämnas på tyskarna så Jan och Todd återvänder till Colorado, där de rekryterar folk för att dricka och skapar ett amerikanskt Beerfest-lag. Bland dem är: Barry Badrinath som är bra på Beer Pong, Steve “Fink” Finklestein som har en doktorsexamen i kemi och Phil “Deponier” Krundle som är känd för att dricka stora mängder öl. Allt på temat oktoberfest som har blivit en modern klassiker!

Teamet genomgår ett år av dryckesutbildning och då upptäcker Jan och Todd att deras farfar inte stulit receptet på familjeölen utan var egentligen den rättmätiga arvingen till ett familjebryggerie i Bayern. Laget tar tillbaka det återupptäckta receptet för att brygga Schnitzengiggle Beer, vilket är så gott att det får dem bokstavligen att gråta av skratt. Efter att det tyska laget fått en flaska Schnitzengiggle på posten åker Wolfhausen-klanen till Amerika för att ta receptet.

Åter i Tyskland

Deras agent Cherry stjäl mottagaren från Finks dator och dränker Landfill i ett ölkärl. När teamet tror att han har begått självmord så bestämmer sig teamet för att splittras, men de ändrar sig när Landfills tvillingbror Gil går med i laget. Precis som hans bror har Gil visat sig kunna dricka rikliga mängder öl och han uppmanar även de andra medlemmarna i laget att kalla honom Landfill till ära för sin döda bror vilket de också gör.

En öl hälls upp

I Tyskland använder laget en öltunna i trä som en trojansk häst att komma in på Beerfest. Amerikanerna får delta efter att Jan och Todd visar hur de liknar de två Beerfest-grundarna, vilket övertygar publiken av deras von Wolfhausen-anor. I finalen berättar Cherry om hur Gils bror Phil dog.

Detta ledde till att Gil började gråta och tyskarna vinner. Jan erbjuder tyskarna en rematch men Tyskarna berättar för Jan att de redan har receptet och därmed inte behöver en rematch, men Fink påpekar att Cherry bara stal ett recept på en öl med smak av jordgubb. När en av von Wolfhausens slår Fink går han in i ett tillstånd av raseri kallat “Jews Eye” som gör det möjligt för honom att coacha laget till seger och när det tyska laget misslyckas med att avsluta “Das Boot” med en droppe. Alkohol är ett populärt tema att göra film på och det kommer det alltid att vara!