Filmer som blir dator- och tv-spel har funnits i princip så länge det funnits spelkonsoler. Det är ett enkelt sätt att tjäna lite extra pengar på en populär film då alla som sett filmen i fråga är potentiella köpare av spelet. Alltför ofta är dock filmlicensspelen så kallade cash grabs, det vill säga spel som har slängts ihop snabbt med det primära syftet att tjäna pengar. Men det finns såklart undantag och dessutom spel som ger ett mervärde.

Idag är det dessutom populärt att göra mobilspel baserat på filmer och tv-serier. Den typen av spel är både enklare och billigare att utveckla, vilket innebär att även mindre utvecklare kan slänga ihop dem utan att behöva låna 300000, eftersom filmbolaget står för finansieringen. Ofta finns dock hårda krav på deadline som måste uppfyllas, så spelet kan släppas i tid inför att filmen går upp på biograferna.

På senare år har dock spelindustrin gått om filmindustrin vad gäller omsättning och det har som en följd av detta blivit allt vanligare med det omvända, det vill säga filmer som baseras på spel. Här nedan följer några exempel på sådana filmer:

  • Super Mario Bros från 1993 är en av de första filmerna i denna genre och är baserad på det välkända tv-spelet Super Mario World till Super Nintendo. Handlingen kretsar kring bröderna Mario och Luigi, spelade av Bob Hoskins och John Leguizamo, som ska rädda prinsessan Daisy från den elaka Bowser som har kidnappat henne.
  • Röjar-Ralf är en betydligt nyare film (2012) och är en flirt med gamla klassiska arkad- och tv-spel som till exempel Donkey Kong, Pac-Man, Frogger, Paperboy och Dig Dug. Till skillnad från Super Mario-filmen, som har riktiga skådespelare, är Röjar-Ralf helt datoranimerad.
  • Resident Evil har kommit ut som flera filmer och baseras på de zombiefyllda Playstation-spelen med samma namn. I skrivande stund har inte mindre än sex Resident Evil-filmer släppts mellan 2002 och 2016, där Milla Jovovich spelar huvudrollen i samtliga. Till skillnad från många andra spelbaserade filmer har dessa mötts med relativt god kritik och är den mest inkomstbringade filmserien baserad på ett spel, då filmerna dragit in över 1,2 miljarder dollar världen över.
  • Tomb Raider från 2018 är även det en spelbaserad äventyrsfilm med en kvinnlig huvudrollsinnehavare. Svenska Alicia Vikander spelar här rollen som Lara Croft, som väl närmast kan beskrivas som en kvinnlig motsvarighet till Indiana Jones.
  • Doom (2005) bygger på det klassiska datorspelet från 1993 och utspelar sig på planeten Mars där det skjuts en hel del på diverse monster. I en av huvudrollerna ser vi The Rock (Dwayne Johnson) och en av producenterna är John Wells från id Software som har gjort spelet.
  • Rampage (2018) är en annan spelbaserad film där The Rock spelar huvudrollen. Den bygger på det gamla arkadspelet med samma namn där man i form av en gigantisk gorilla, krokodil eller varg ska vandalisera höghus tills de jämnas med marken.