“You’ve Got Mail” som har den svenska titeln “Du har mail” är troligtvis den första filmen som bygger på temat nätdejting. Filmen kom ut 1998 och på den tiden var nätdejtande inte alls vanligt och filmen visade därför upp ett, åtminstone för många, tidigare okänt kärlekstema.

Bakgrund till filmen

Internet började som ett forskningsprojekt inom den amerikanska militären och i slutet av 1980-talet började de första hemsidorna att dyka upp. Genom standardiserade överföringsprotokoll för webbsidor började internetanvändningen öka under 1990-talet. Man anser att internet slog igenom i Sverige i mitten av 1990-talet när modemen blev tillgängliga för allmänheten.

Så vid tidpunkten för filmens lansering 1998 var internet verkligen i sin vagga. Man kan förstå att nätdejting sågs som något kontroversiellt och annorlunda på den tiden, men idag finns det mängder av dejtingsidor att välja bland.

Filmskapare och skådespelare i filmen

“Du har mail” regisserades av den kvinnliga regissören Nora Ephron, som innan filmen hade regisserat bland annat “Sömnlös i Seattle” från 1992.

Det finns även många andra kända skådespelare i “Du har mail”, som Greg Kinnear, kanske mest känd för sin roll i “Little Miss Sunshine” från 2006. I filmen medverkar även Parker Posey, Steve Zahn, Heather Burns och Dave Chapelle m.fl.

Många repliker improviserade

I Du har mail var flera repliker improviserade och blev så omtyckta att de kom med i filmen.

Filmens intrig

Kathleen Kelly (Meg Ryan) korresponderar via mail med en för henne okänd man vid namn Joe Fox (Tom Hanks). De har aldrig träffats men uppskattar att prata på detta sätt över internet. Det de båda inte vet, är att de inom kort kommer att bli fiender i det verkliga livet.

Kathleen Kelly driver en liten men charmig barnboksaffär som heter “The Shop Around the Corner” på Manhattan i New York. En affär som är både etablerad och mycket omtyckt i området. Vi får se Kathleen läsa böcker för en skara barn och hur väl hon behandlar sina kunder. En medarbetare visar bekymrat för Kathleen att “Fox Books Superstore” ska öppna inom kort, knappt ett kvarter bort. Kathleen låter sig inte bekymras över detta och lugnar sin medarbetare med att deras överlägsna service kommer hålla kunderna kvar. Men medarbetaren låter sig inte lugnas och förklarar att den här kedjan ger riktigt bra rabatter på böcker.

Joe Fox, den man som Kathleen pratar med över internet, får vi som publik reda på är ägare av familjeföretaget “Fox & Sons”. Företaget är en stor bokkedja och Joe är också ansvarig till den stora bokaffär som ska öppna intill Kathleens affär.

Mail-korrespondens mellan dem båda fortsätter och de båda börjar fatta allt mer tycke för varandra. Joe inser snart vem det är han har på andra sidan när hon förklarar sin ilska över det hemska storföretag som är på väg att öppna en affär alldeles intill hennes butik. Joe kan inte hålla tillbaka sin känslor för Kathleen och fattar beslutet att han måste få henne att ändra sina åsikter om honom. Inte nog med det, båda har redan en respektive i det verkliga livet. Hur ska den här kärleksaffären sluta?