Att hyra filmer på VHS eller DVD-skivor är idag ganska ovanligt och det är alltmer vanligt att istället streama filmer på nätet. Det är helt enkelt smidigare och mycket mer bekvämt att se på film på det sättet. Det finns många olika sidor som man kan streama film ifrån. En del är helt lagliga, men vissa av dessa streamingsidor är olagliga. De olagliga sidorna kallas för piratsidor och ett nytt beslut hos EU-domstolen har gjort så att det är olagligt även om man bara tittar genom dessa sidor. Man gör sig då skyldig till upphovsrättsintrång.

Betala dem som skapar film

Olagliga streamingsajter är till exempel Swefilm och Dreamfilm. Många personer streamar film och serier utan att veta om det, eller rättare sagt vet de inte om att det är olagligt att streama genom dessa tjänster. För att en tjänst ska vara laglig måste den ta ut någon slags betalning från sina användare och vanligtvis sker detta genom prenumerationer som betalas månatligen. Anledningen till att de måste ta betalt är för att de måste betala för att spela filmerna. Denna betalning går sedan till de som har skapat filmen: skådespelarna, filmbolaget, manusförfattaren, redigeraren, musikproducenten och så vidare. Det är många som måste betalas när det skapas en film och de får bara betalt om vi streamar lagligt.

Lagliga tjänster att streama ifrån

Det finns många lagliga streamingtjänster som har ett stort utbud av film och serier att välja mellan. Netflix är kanske det allra mest populära alternativet och det används över hela världen idag. Missa inte heller c more, Viaplay Nordic, TV4-play och självklart Youtube. Det finns många olika tjänster att välja mellan och de flesta har en månads gratis prövotid. Dra nytta av den för att se vilken tjänst som passar dig allra bäst. De flesta av dessa streamingsidor kostar en dryg hundring i månaden och man får då streama oavbrutet hur mycket man vill. En del av tjänsterna är mer fokuserade på skandinavisk film, så gillar du det kanske det är en av dessa tjänster du bör välja. Tänk på att en snabb uppkoppling är ett måste för att streama.