Under en period i filmhistorien kom filmer med mycket musik och kärlek som tema i huvudsak. Det började på sent 70-tal och fortsatte en bra bit in på 80-talet. Vi såg Saturday Night Fever med John Travolta i huvudrollen och med specialskriven musik av Bee Gees. Travolta fortsatte i samma genre och gjorde succé i filmen Grease där han spelade mot Olivia Newton-John i en femtiotalsinspirerad romantisk historia. En annan skådespelare som fick sitt genombrott i denna era var Patrick Swayze.

Stort genombrott för Patrick Swayze

Med filmen Dirty Dancing fick världen upp ögonen för en ung Patrick Swayze. Filmen blev en stor succé trots låg budget och alla tonårstjejer drömde om den tuffa men samtidigt sympatiska Johnny Castle. Handlingen utspelade sig på en resort där den blyga, tillbakadragna Baby blir förälskad i dansläraren. Hon får uppleva en verklighet långt ifrån den trygga miljö som hon själv kommer ifrån och förvandlas till en självsäker och målmedveten tjej under sin semester. Alla som har sett filmen har säkert sitt eget lilla speciella minne när Johnny fäller den klassiska repliken: ” Nobody puts Baby in a corner” och drar upp henne på scenen i en eldig dans. Detta kom att bli Swayze stora genombrott.

Från succé till flopp

Men det var inte bara musiken som fick eko ute i världen. Kläder, dans och till och med inredning från filmen fick en marknad i publiken. Kjolar och klänningar i en typisk 50-tals look dök upp i klädesaffärerna och det var inte bara på en uteplats som man kunde se utemöbler i New Hampton stil. Efter succén med Dirty Dancing tog man upp tråden igen och gjorde en uppföljare med andra skådespelare 2004, men denna floppade rejält och blev inte alls den framgång som man hade förväntat sig. Detta är ett fenomen som inte är ovanligt, från succé till flopp, när man byter ut skådespelarna som har gjort ett stort avtryck hos publiken. Detsamma kunde ses i uppföljaren till Grease.