En film kan väcka inredningslustan till liv. Efter en stund i biomörkret är vi fulladdade med inspiration och redo att förändra hemma. Vissa stilar är enklare att fullända än andra. Den som gillar miljöerna i en film med ett historiskt tema har en lättare uppgift framför sig än den som vill återskapa miljön i en film som utspelar sig i rymden. Att inreda med inspiration i olika filmteman innebär inte automatiskt att du måste återskapa en miljö till 100 %, det går naturligtvis utmärkt att endast plocka de bästa bitarna ur film-kakan. Det finns en välgrundad anledning till att inredningsproffsen ständigt upprepar att detaljerna gör mycket för helhetsintrycket.

Filmer som inspirerar

Vissa stilar ligger helt rätt i tiden och det är lätt att hitta det rätta möblerna och detaljerna, andra kräver lite mer fantasi och tid för att återskapa. Gillar du stilen i filmen The Great Gatsby? Då är det bara att gratulera. Art déco är nämligen hetare än på länge. Inredningsbutikerna är fulla av vackra mönster och färgkombinationer som är som hämtade från den framgångsrika filmen. Ett annat mästerverk som fått mer än en filmfantast att längta efter en bohemisk och färgstark inredning är Amélie från Montmartre. Gillar du miljöerna i filmer som Alien och Predator? Då har du förmodligen inte missat den inredningsdröm för filmälskare som låg ute till försäljning för ett tag sedan. Den här typen av inredning får du dock räkna med att lägga ner både tid och en hel del pengar på att återskapa.

Så skapar du ett filmiskt hem snabbt

Det finns en rad enkla knep för att snabbt skapa en känsla av att ditt hem är hämtat från filmens värld. inred med posters för att förstärka temat, det är ett effektfullt sätt att ge din favoritfilm plats i inredningen. Tapeter är ett annat bra sätt att snabbt förändra känslan i ett rum. Idag har mönstrade varianterna kommit tillbaka stort, det är lätt att hitta färger och mönsterkombinationer som passar din stil. Textilier är ett snabbt steg mot en ny inredning, sängkläder med filmmotiv sätter till exempel snabbt tonen i sovrummet. Är du rädd för att att snabbt tröttna på ditt valda tema? Tänk på att lite mer vågad inredning oftast gör sig bättre i mindre utrymmen. Varför inte satsa på ett badrum i futuristisk sci-fi-stil eller en hall med härligt dekadenta detaljer från en gangsterrulle?